Fasolnik chiński to ciepłolubna roślina, która zyskuje na popularności. Roślina jest smaczna, ma ciekawy wygląd i osiąga do 3m wysokości. Fasolnik chiński wymaga podpór, dlatego jest chętnie sadzony przy kratkach i pergolach. Odmiana przeznaczona do amatorskiej uprawy pod osłonami.
Część jadalną stanowią zielone, kruche, smaczne i bardzo długie (30–40 cm), bezwłókniste strąki. Można je spożywać po ugotowaniu w całości, jak warzywne spaghetti lub pokrojone na kawałki, jak fasolkę szparagową. Niewątpliwą zaletą fasolnika chińskiego jest jego słodkawy smak. Strąki podawać można posypane parmezanem lub polane sosem pomidorowym. Doskonale smakują też doprawione masłem i bułką tartą. Fasolnik chiński dzięki temu, iż nie posiada charakterystycznego dla fasoli łyka jest chętnie zjadany przez dzieci.
Wysiew należy prowadzić bezpośrednio do gruntu ważne, by podłoże było lekkie i przepuszczalne. Nasiona wysiewa się w maju na głębokość 1 - 1,5 cm. Siejemy go w rozstawie 60 - 80 × 40cm. Fasolnik chiński dobrze plonuje wysiewany w szklarniach. Zbiory rozpoczynają się w lipcu i trwają do października.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.