Roślina jednoroczna używana jako przyprawa, podstawowy składnik indyjskiej mieszanki przyprawowej curry. Listki kolendry są popularną przyprawą w kuchni azjatyckiej.
To cenny dodatek do ciast, pasztetów, mięs a także sosów, sałatek oraz ryżu. Napar zalecany jest przy schorzeniach przewodu pokarmowego, pobudza apetyt, działa wykrztuśnie.
Dojrzałe nasiona są słodkie i aromatyczne, z delikatną nutką skórki pomarańczowej.
Niedojrzałe charakteryzuje nieprzyjemny zapach. Liście kolendry charakteryzuje specyficzna woń i są dodawane do ostrych potraw z Indii, Meksyku i Bliskiego Wschodu.
Kolendra jest jednym ze składników mieszanki przyprawowej garam masala, przypraw do marynat, wykorzystana jest również jako dodatek do ciast i pieczywa.
Doskonale komponuje się z szynką i wieprzowiną, zwłaszcza w towarzystwie pomarańczy.
Zarówno nasiona, jak i liście można stosować jako składniki sałatek.


Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.