Mieszanka chińska skomponowana jest z gatunków będących częstym dodatkiem w potrawach kuchni azjatyckiej.
W skład mieszanki wchodzą gatunki będące nieocenionym źródłem łatwo przyswajalnego białka, obniżają poziom "złego" cholesterolu oraz zawierają duże ilości antyutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca i nowotworom.
Ze względu na zawartość kwasu foliowego polecana w szczególności kobietą w ciąży. Kiełki świetnie smakują przyrządzone na patelni z niewielką ilością oleju lub jako dodatek do potraw z ryżu.
Skład mieszanki: Lens culinaris (soczewica jadalna) 15%, Pisum sativum (groch zwyczajny) 15% Cicer arietinum (ciecierzyca pospolita) 15%, Glycine clandestina (soja) – 15%, Vigna radiata (fasola mung) 20%, Vigna angularis (fasola adzuki) 20%.
Inną metodą produkcji kiełków jest produkcja kiełków w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22°C), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 3-5 cm, po 3-6 dniach
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.