Karczoch odmiany Vert de Provence zaliczany jest do super warzyw ze względu na wysoką zawartość cynaryny. Cynaryna jest naturalnie występującą w karczochu substancją pozytywnie wpływającą na pracę wątroby i produkcję żółci, obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Ponadto warzywo to dzięki zawartości inuliny, atyoksydantów, witaminy B3 oraz potasu - stabilizuje poziom cukru we krwi, działa przeciwnowotworowo oraz przeciwdziała wolnym rodnikom, ma też pozytywny wpływ na układ krążenia, układ nerwowy i hormonalny.
Karczoch jest niskokolorycznym warzywem, które uprawiać można z powodzeniem w przydomowym warzywniku. Karczoch jest rośliną ciepłolubną, dlatego preferuje słoneczne miejsca uprawy oraz ciepłą dobrze przepuszczalną glebę. Podłoże powinno mieć odczyn obojętny lub lekko zasadowy. Ziemia powinna być żyzna, zasobna i głęboko uprawiona. Decydując się na uprawę karczocha warto pamiętać, że jest to wysoka dorastająca do 2m roślina. Należy więc zapewnić jej stanowisko osłonięte od silnych wiatrów. Karczoch wymaga też regularnego podlewania.
Część jadalną rośliny stanowi serce kwiatu, otoczone twardymi łuskami. W ogrodzie zachwyca oczy kwitnąc na fioletowo i przywabiając liczne pożyteczne zapylacze. Aby dostać się do serca karczocha, należy usunąć wszystkie zewnętrzne liście. Następnie należy odciąć wierzchołek kwiatostanu. Serce karczocha najlepiej smakuje doprawione sokiem z cytryny i ugotowane. Dodatek cytryny pozwala się pozbyć naturalnej goryczy występującej w roślinie. Serce karczocha uznawane jest za zdrowy przysmak, który można też marynować.
Karczoch jest rośliną, którą uprawia się z rozsad. Nasiona wysiewa się do doniczek lub wielodoniczek i obficie podlewa. Sadzić można po ustaniu wiosennych przymrozków po tym jak sadzonki osiągną około 5cm wysokości. Rośliny można pikować do gruntu na stałe miejsce uprawy. Warto zadbać o właściwą żyzność podłoża, sadzonki można też po posadzeniu obsypać kompostem.
Zbiór karczochów przypada w momencie kiedy rośliny wytworzą duże ale jeszcze nie rozwinięte pąki kwiatowe. Ścina się je nożem lub sekatorem, a następnie gotuje lub wekuje.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.